Υπερηχογράφημα β-επιπέδου

Πότε γίνεται και πόσο σημαντικό είναι!

 

batakis4

 

«Πότε γίνεται ο υπέρηχος β-επιπέδου;», «Πόσο διαρκεί η εξέταση β-επιπέδου;», «Γιατί γίνεται το υπερηχογράφημα β-επιπέδου;»,

Σε αυτά και όλα τα ερωτήματα που σας βασανίζουν γύρω από το θέμα «Υπερηχογράφημα β-επιπέδου», τις απαντήσεις τις δίνει ο γυναικολόγος του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΜΒΡΥΟΜΗΤΡΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ «ΕΛΕΥΘΩ ΟΕ»  ΜΠΑΤΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΞΕΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΜΒΡΥΟΜΗΤΡΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ.

 

batakis

 

Ο  κος ΜΠΑΤΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Β΄  ΕΠΙΠΕΔΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ (ΚΕΣΥ)

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ: ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΩΓΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ  “COHIN TARNIER LA ROCHEFOUCAULD”

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ: ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ «SAPIENZA» ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΜΕ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

 

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος του εμβρύου αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια τον βασικό τρόπο της παρακολούθησης της εγκυμοσύνης. Ο έλεγχος αυτός γίνεται για την ολοκληρωμένη επισκόπηση του εμβρύου που βρίσκεται μέσα στο προστατευμένο περιβάλλον της μήτρας. Αφορά την ανατομική του αρτιμέλεια, το ρυθμό ανάπτυξης του εμβρύου και αν αυτός αντιστοιχεί στις εβδομάδες κύησης που ευρίσκεται η έγκυος.

 

batakis3

 

Πότε γίνεται ο υπέρηχος β-επιπέδου;

Στην εγκυμοσύνη υπάρχουν κάποιες «ημερομηνίες σταθμοί», που η έγκυος πρέπει να υποβληθεί σε συγκεκριμένες εξετάσεις, δηλαδή εξετάσεις οι οποίες γίνονται σε συγκεκριμένο στάδιο της κύησης και μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες. Ένας τέτοιος «ΣΤΑΘΜΟΣ» είναι και το υπερηχογράφημα β-επιπέδου. Στον υπερηχογραφικό αυτόν έλεγχο η μητέρα υποβάλλεται στο διάστημα, μεταξύ της 21ης και της 25ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης και σκοπό έχει να ελέγξει την ανατομία του εμβρύου.
 

batakis2

 

Πώς γίνεται η εξέταση β-επιπέδου;

 

batakis1

 

Το υπερηχογράφημα β-επιπέδου γίνεται από την κοιλιά. Παρ’ όλα αυτά καλό είναι να γίνει και ένα κολπικό υπερηχογράφημα, διότι αυτό μας δίνει αξιόπιστες μετρήσεις για το μήκος του τραχήλου. Το μήκος του τραχήλου είναι ένας πολύ χρήσιμος δείκτης, ο οποίος μας δίνει στοιχεία για την πιθανότητα πρόωρου τοκετού. Αν από αυτό τον έλεγχο βρούμε αυξημένες πιθανότητες για πρόωρο τοκετό, τότε έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε και να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες αυτές.

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος β-επιπέδου είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός έλεγχος, ο οποίος γίνεται μεταξύ της 21ης και της 25ης εβδομάδας της κύησης και μας δίνει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ανατομία του εμβρύου.

 

Πόσο διαρκεί το υπερηχογράφημα β-επιπέδου;

Το υπερηχογράφημα β-επιπέδου διαρκεί απο 30 εως 50 λεπτά ανάλογα το σωματότυπο της εγκύου. Στη διάρκεια του υπερηχογραφήματος ελέγχουμε τα όργανα του εμβρύου, τα οποία στο διάστημα αυτό φαίνονται καλά. Για παράδειγμα ελέγχουμε το στομάχι, την καρδιά, την ουροδόχο κύστη, τα νεφρά αλλά και τα άκρα, καθώς και τον εγκέφαλο. Στην διάρκεια αυτού του ελέγχου φαίνεται καθαρά και το φύλο του μωρού σας!

 

 

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας

 

ΜΠΑΤΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ- ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΜΒΡΥΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΜΒΡΥΟΜΗΤΡΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΩ ΟΕ.

 

www.eleftho ΟΕ.gr
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.